неделя, 6 юли 2014 г.

АИР Боженци (БТС 20)


                Боженци е малко селце, сгушено в северните склонове на Централна Стара планина на 750 м надморска височина. Намира се на 15 км югоизточно от Габрово и е разположено в котловина, прорязана от малка река.
                 Боженци е живописен архитектурно-исторически резерват, съхранил много къщи-паметници на българския възрожденски дух. Според легендата селото е основано от болярката Божана. След превземането на Велико Търново от турците през 1393 година, тя се е заселила тук заедно с деветте си сина и построили селище, наречено на нейно име. Преданието казва, че заедно с Божана тук дошли все богати търновци и донесли със себе си богата култура и традиции. Селото се е разраствало, защото през Боженци е минавал важен път, пресичащ Стара планина. Жителите развивали животновъдство, занаяти и търговия. Те строили живописни български къщи с високи каменни огради, ковани порти и дюкянчета пред тях. Със 110 къщи и около 500 жители, в края на 19 век Боженци е административен, търговски, културен и духовен център. Но постепенно хората се изселват. Остават 100 къщи, които са на възраст от 100 до 250 години. Затова през 1964 година селото е обявено за архитектурен и исторически резерват.
              Селцето се посещава от много туристи, ценящи запазеното архитектурно наследство. В Боженци се предлага възможност за отдих в много възрожденски къщи, където има механи, кафенета и старинни дюкянчета.

Музей - Къща Баба Райна
GPS:N42° 52' 21.6" E25° 25' 29.6"

              Къщата е най-старата в селото, строена в края на 18 век. Последен собственик е била Райна Дрянкова, Дъщера на Калчо Дрянков (тътговец и първият окръжен управител на Габрово след Освобождението, участник в Учредителното събрание във Велико Търново) и сестра на д-р Иван Дрянков (първият съпруг на Лора Каравелова). В къщата е представена етнографската експозиция от 18 век.





Музей - Къща Дончо Попов
GPS:N42° 52' 19.8" E25° 25' 19.8"

           Къщата – музей е запазена в автентичния си вид от постряването й през 1826 г. Била е собственост на богатия търговец на вълна Дончо Попов, който в началото на 20 век построява и фабрика в Габрово. Къщата е на три етажа, с голям търговски дюкян. Тук може да бъде разгледан битат на местните хора от 19 век. 








Църква Св.Илия (Килийното училище)
GPS:N42° 52' 28.2" E25° 25' 30.6"

              Построена през 1839-1840 г. тя е особена гордост за жителите на Боженци, на най-високата част на селото. Камбанарията е висока 17 метра. Издигната с „благословията” на турските власти (като благодарност към местен лечител, който излекувал една от ханъмите на пашата), църквата има масивни каменни стени, пищни сводове и куполи, скрити под наклонен покрив, а камбаната е донесена от руския град Тула. Иконите са дело на иконописци от Тревненската иконописна школа като най-старите от тях са около 1842 г.








                       Някога в двора се е помещавало и килийно училище.



Музей - Новото Школо
GPS:N42° 52' 23.0" E25° 25' 27.9"

         Селото има и красиво училище, строено през 1872г. от майстора Генчо Кънев. То е на два етажа – на първия със салон и библиотека, а на втория са разположени класните стаи. Можете да го видите още на самия вход срещу сградата на Администрацията.


Още от с.Боженци....











































Няма коментари:

Популярни публикации